K Vitamini – Kullanımları, Faydaları, Kaynakları, Eksikliği

K Vitamini Nedir?

K vitamini kan pıhtılaşması ve kemiklerdeki kalsiyumun bağlanması için gerekli olan çeşitli proteinlerin yapımında yardımcı olan yağda çözünen bir vitamindir. K vitamini eksikliği, kan pıhtılaşmasında rol oynayan enzimle bağlantılı olduğu için kan pıhtılaşma süresini uzatır. Kimyasal olarak, 2-metil-1,4-naftokinon (3-) türevleri içerir. K vitamini doğal vitaminler içerir K vitamini1 (filokinon) ve K vitamini2 (bir dizi menakinon) ve sentetik vitaminler K vitamini3 (menadion).

K vitamini2 izoprenoid gruplarından oluşan farklı karbon yan zincir uzunluklarına sahip bir dizi ilgili kimyasal alt tip içerir. K’nin en çok çalışılan alt tipleri2 Bunlar menaquinone-4 (MK-4), menaquinone-7 (MK-7) ve menaquinone-9’dur (MK-9).

Vitamerler birçok gıda kaynağında bulunur ve besin takviyesi olarak satılır. Karaciğer, beyin, kalp, pankreas ve kemik dahil olmak üzere vücudun her yerinde bulunur. Çok hızlı bir şekilde parçalanır ve idrar veya dışkı yoluyla vücudumuzdan atılır.

K Vitamini Faydaları

K vitamini, hemostaz (kanın pıhtılaşması) ve kemik metabolizmasında rol oynayan proteinlerin sentezi için K-bağımlı enzim karboksilazın koenzim olarak görev yapar ve diğer çeşitli biyolojik işlevlere sahiptir.

Kan pıhtılaşmasında

İnsanlarda K vitamini, proteinlerdeki belirli glutamat kalıntılarının karboksilasyonunda rol oynar ve gama-karboksiglutamat (Gla) kalıntıları oluşturur. Gla alanları, kan pıhtılaşması için gerekli olan çeşitli proteinlerin üretilmesine yardımcı olur.

Prokoagülan faktörler II (protrombin), VII, IX, X ve antikoagülan proteinler C, S ve Z, vücudumuzdaki kan pıhtılaşmasıyla doğrudan ilgili olan yedi K-bağımlı proteindir. Bu nedenle, bir eksiklik aşırı kanama veya hemoraji riskini artırır.

Doğumdan sonra tüm bebeklere, yaşamın ilk birkaç günü ve haftasında yaşamı tehdit eden K vitamini eksikliği kanamasından (VKDB) korunmak için K vitamini enjeksiyonu önerilir. Genellikle, yenidoğan bebeklerde düşük K vitamini seviyeleri aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:

  1. Bu vitaminin plasenta bariyerini geçerek taşınması sınırlıdır.
  2. Yeni doğan bebeklerin karaciğerinde çok düşük düzeyde K vitamini depolanır.
  3. Yenidoğanlarda veya prematüre bebeklerde K vitamini döngüsü tam olarak çalışmayabilir.
  4. Emziren annelerin sütünde bu vitaminin çok düşük seviyeleri bulunmaktadır.

K vitamini ve kemik sağlığı

K vitamini kemik sağlığınızı korumaya yardımcı olan, kemikle ilgili birçok proteinin karboksilasyonunda rol alan, osteoblastik belirteçlerin genetik transkripsiyonunu düzenleyen ve kemik reabsorpsiyonunu düzenleyen temel bir mikro besindir. Matriks G1a proteini ve osteokalsin kemiklerimizdeki ana K vitamini bağımlı proteinlerdir.

  • Osteokalsin, iyi kemik sağlığını korumak için kemiğin mineralizasyon evresinde osteoblastlar tarafından sentezlenir. Osteokalsinin karboksilatlanmış formu, kemiklerimizi yoğunlaştırmak için doğrudan kalsiyuma bağlanır.
  • Matriks Gla proteini (MGP), K vitamininin bir üyesidir2-kalsiyum iyonlarını ve diğer Gla içeren proteinleri bağlamaya yüksek afinitesi olan bağımlı protein. Vasküler mineralizasyonda bulunur ve kemik organizasyonunda önemli bir rol oynar.

Osteoporozun önlenmesi

Osteoporoz, kemik yoğunluğunun azalması nedeniyle oluşur. Genellikle kemik yoğunluğunun azalmaya başladığı 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Osteoporoz, östrojen seviyeleri düştüğünde menopozdaki kadınlarda yaygındır.

Sessizce ilerler ve tedavi edilmezse birçok sağlık sorununa neden olur. Çeşitli çalışmalar, K vitamini içeren gıda ve takviyelerin kemik yoğunluğumuzu korumaya ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

K vitamininin cilde faydaları

K vitamininin antioksidan özelliği güzel ve sağlıklı bir cildi destekler. Duman, çevre kirliliği ve güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu serbest radikallerin zararlı etkilerini önler. Ameliyat sonrası krem ​​formülünde yara iyileşmesi ve şişkinliğin azaltılması için kullanılabilir.

Antioksidan özelliklerinin yanı sıra, K vitamini doku yenilenmesinde ve hücre büyüme kontrolünde de rol oynar. Bunlar, daha yumuşak, parlak ve daha genç görünümlü bir cilt için önemli faktörlerdir. Vücudunuz yeni cilt hücreleri ürettiğinde, taze ve sağlıklı cilt hücreleri kolayca eski kuru cilt hücreleriyle yer değiştirir.

C vitamini ve B vitamini gibi3, Vücudunuzdaki kolajen üretimi için faydalıdır. Cildinizin sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlar ve daha dolgun, pürüzsüz ve genç görünür. Bu nedenle cildiniz kırışıklıkları ve ince çizgileri önleyen elastikiyetini koruyabilir.

Kalp damar sağlığı

Vasküler kalsifikasyon, aort ve arteriyel elastikiyeti azalttığı için birçok kişide koroner kalp hastalığı için risk faktörlerinden biridir. Matriks Gla proteini (MGP), atardamarlar gibi yumuşak dokularda bulunan K vitaminine bağımlı bir proteindir.

Vasküler kalsifikasyonun önlenmesinde önemli rol oynar. Düşük diyet alımı, anti-kalsifikasyon proteini (MGP) üretimini azaltabilir ve arteriyel kalsifikasyon ve koroner kalp hastalığı riskini artırabilir.

Ağır adet dönemleri için K vitamini

Kan pıhtılaşmasındaki herhangi bir anormallik, adet döngüsü sırasında kan kaybını etkileyebilir. K vitamini eksikliği, kan pıhtılaşması için gerekli olduğundan, ağır adet dönemlerine (veya menorajiye) neden olabilecek birçok nedenden biridir.

Kanın pıhtılaşmasının yanı sıra, adet döngüsü sırasında kadınlarda östrojen metabolizmasını da etkiler. Bu nedenle, K-ulaşılmış yiyecekleri almak aşırı adet kanaması için faydalı bir ev ilacı olabilir.

Aşırı adet kanamasına yardımcı olacak kesin bir K vitamini takviyesi dozu yoktur. Genellikle, 14 ila 18 yaş arasındaki kızlar aşırı adet kanamasına yardımcı olmak için günde 75 mikrogram, 19 yaş ve üzeri kadınlar ise günde 90 mikrogram kullanır. Gerekirse, doktorunuz aşırı adet kanamasına yardımcı olmak için bir enjeksiyon yapabilir.

K Vitamininin Kullanımları

K vitamini insan sağlığı için faydalıdır çünkü belirli proteinlerin sentez sonrası modifikasyonunu gerektirir. Bu proteinler kan pıhtılaşması, kemiklerdeki kalsiyumun bağlanmasını kontrol etme ve insan vücudundaki diğer çeşitli biyolojik işlevler için faydalıdır.

Birçok kişi K vitamini kullanıyor2 osteoporoz ve steroid kaynaklı kemik kaybını tedavi etmek için. K kullanımına ilişkin yeterli veri verilmemiştir2 osteoporoz ve steroid kaynaklı kemik kaybında.

K Vitamini Kaynakları

K vitamini iki ana doğal vitamin olan K vitaminini içerir1 (filokinon) ve K vitamini2 (menakinonlar). Ana tür olan filokinon, kara lahana, lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Başka bir tür olan menakinonlar, bazı hayvansal gıdalarda ve bakteriler tarafından yapılan fermente gıdalarda bulunur.

Gıdalardaki ve besin takviyelerindeki K vitamini (K1 ve K2) kaynakları, kullanımları, faydaları ve eksiklik belirtileri

Bu vitaminin ABD’deki beslenmedeki en yaygın kaynakları ıspanak, brokoli, marul, yağlar, soya fasulyesi ve kanola yağıdır.

K vitamini kaynakları1

Yüksek düzeyde K vitamini1 öncelikle yapraklı yeşil bitkilerde ve bazı diğer sebzelerde bulunur çünkü doğrudan fotosentezde rol oynar. Az miktarda K1 hayvansal gıda kaynaklarında bulunur. Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut olan ana K vitamini takviyesidir. K’nin bitki ve hayvansal kaynakları1 şunları içerebilir:

Yiyecek Miktar K1
(Mikrogram)
Kara lahana, dondurulmuş, haşlanmış, ½ su bardağı 530
Şalgam yeşillikleri, dondurulmuş, haşlanmış ½ su bardağı 426
Ispanak, çiğ, 1 su bardağı 145
Lahana, çiğ, 1 su bardağı 113
Brokoli, doğranmış, haşlanmış, ½ su bardağı 110
Soya fasulyesi, kavrulmuş, ½ su bardağı 43
Havuç suyu, ¾ su bardağı 28
Balkabağı, konserve, ½ su bardağı 20
Soya yağı, 1 yemek kaşığı 25
Balkabağı, konserve, ½ su bardağı 20
Çam fıstığı, kurutulmuş, 1 ons 15
Yaban mersini, çiğ, ½ su bardağı 14
Üzüm, ½ su bardağı 11
Kanola yağı, 1 yemek kaşığı 10
Zeytinyağı, 1 yemek kaşığı 8

K vitamini kaynakları2

K vitamini2 Et, peynir, yumurta gibi hayvansal gıda kaynaklarından elde edilen ve bakteriler tarafından sentezlenen bir grup bileşiktir.

Yiyecek Miktar K2
(Mikrogram)
Natto, 3 ons (MK-7) 850
Tavuk, göğüs, şiş, 3 ons (MK-4) 13
Kıyma, ızgara, 3 ons (MK-4) 6
Tavuk ciğeri, haşlanmış, 3 ons (MK-4) 6
Jambon, tavada kızartılmış, 3 ons (MK-4) 4
Çedar peyniri, 1½ ons (MK-4) 4
Yumurta, haşlanmış, 1 büyük (MK-4) 4
Mozzarella peyniri, 1½ ons (MK-4) 2
Süt, %2, 1 su bardağı (MK-4) 1
Somon, sockeye, pişmiş, 3 ons (MK-4) 0,3
Karides, pişmiş, 3 ons (MK-4) 0,3

Pantene kaynaklı K vitamini1 vücudumuzdaki çeşitli dokularda gizli MK-4. K vitamini2 Bazı kişiler tarafından osteoporoz ve steroid kaynaklı kemik erimesinin tedavisinde kullanılır.

Günlük K vitamini ihtiyacı

Çoğu insan günlük beslenmelerinden yeterli K vitamini alır ve sağlıklı çocuklarda ve yetişkinlerde eksiklik nadirdir. Gıdalardan ve diğer kaynaklardan önerilen günlük K vitamini alımı aşağıdaki tabloda verilmiştir,

Grup Yaş Günlük alım
bebekler 0-6 ay 2 mikrogram/gün
7-12 ay 2,5 mikrogram/gün
Çocuklar 1-3 yıl 30 mikrogram/gün
4-8 yaş 55 mikrogram/gün
9-13 yaş 60 mikrogram/gün
Genç Kızlar 14-18 yaş 75 mikrogram/gün
Genç Erkekler 14-18 yaş 75 mikrogram/gün
Kadınlar 19 yaş ve üzeri 90 mikrogram/gün
Erkekler 19 yaş ve üzeri 120 mikrogram/gün
Hamile veya emziren kadınlar 19 yaş üstü 90 mikrogram/gün
19 yaş altı 90 mikrogram/gün

Diyet takviyeleri

İyi insan sağlığını korumak için çoğu multivitamin veya multimineral takviyesinde bulunur. Ayrıca sadece K vitamini içeren veya kalsiyum, magnezyum ve D vitamini ile birleştirilmiş diyet takviyelerinde de mevcuttur.

K vitamini1 (filokinon) veya K vitamininin sentetik bir formu1 (fitonadion) ve K vitamini2 (MK-4 veya MK-7) K vitamini eksikliğini tedavi etmek için diyet takviyelerinde kullanılır. Çeşitli araştırmalar hem fitonadion hem de MK-7 takviyelerinin iyi emildiğini, ancak MK-7’nin daha uzun bir yarı ömre sahip olduğunu göstermektedir.

K vitamini3 (menadione) diyet takviyelerinde veya güçlendirilmiş gıdalarda kullanılan başka bir sentetik formdur ancak 1980’ler ve 1990’larda yürütülen laboratuvar çalışmaları insanlarda karaciğer hücrelerine zarar verdiğini göstermiştir. Bu nedenle artık diyet takviyelerinde veya güçlendirilmiş gıdalarda kullanılmamaktadır.

K Vitamini Eksikliği

Sağlıklı çocuklarda ve yetişkinlerde eksikliği pek sık görülmez, çünkü normal beslenmede genellikle bu vitaminin yeterli düzeyde bulunması gerekir.

Eksiklik, K vitamini metabolizmasını engelleyen antibiyotik kullanan kişilerde ortaya çıkabilir. Ayrıca kistik fibroz veya kronik pankreatit gibi malabsorpsiyon rahatsızlıkları olan kişilerde ve karaciğer hasarı veya hastalığı olan kişilerde de ortaya çıkabilir.

Sağlıklı yetişkinlerde klinik olarak önemli bir eksiklik çok nadirdir. K vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kan pıhtılaşmasının azalması, kanamanın artması ve protrombin zamanının artması
  • Ciltte, burunda, mide-bağırsak sisteminde veya diğer bölgelerde kanama
  • Diş etlerinde ve dişlerde kanama
  • Ağır ve ağrılı adet dönemi
  • Kolay morarma
  • İskelet sağlığı için risk
  • Kanama
  • Osteopeni veya osteoporoz
  • Beyinde ani kanama, yaşam için son derece tehlikeli

K vitamini eksikliği kanaması (VKDB), bazı yenidoğan bebeklerde yaşamın ilk birkaç günü ve haftasında ortaya çıkan bir sorundur. Doğumda kan pıhtılaşma proteinlerinin eksikliği, K vitamini takviyesi verilmezse bebeklerde kanama riskini artırır.

İncelediniz : K Vitamini – Kullanımları, Faydaları, Kaynakları, Eksikliği

Yorum yapın